សូមអភ័យទោស! ទំព័រនេះកំពុងសាកល្បង សូមអភ័យទោស! ទំព័រនេះកំពុងសាកល្បង: ពណ៌អាហារនិងចំណែកទាំង៥នៅក្នុងអង្គប្រាណ

2011-08-27

ពណ៌អាហារនិងចំណែកទាំង៥នៅក្នុងអង្គប្រាណ


                 ​អាហារ​អំពី​មូលដ្ឋាន​មាន​៥ ពណ៌ គឺ​ក្រហម បៃតង លឿង ស ខ្មៅ​។ ពណ៌​នីមួយៗ​មាន​ប្រយោជន៍​មួយ​ដោយឡែក​ចំពោះ​ផ្នែក​នីមួយៗ​ក្នុង​សរីរាង្គ ។​
ពណ៌ ក្រហមពេល ចូល ក្នុង សរីរាង្គ នឹង ទៅដល់ ឈាម និង បេះដូង...
អាហារ​ពណ៌​ក្រហម​បំប៉ន​បេះដូង
​តាម​ធាតុ​ទាំង​៥​របស់​វេជ្ជសាស្ត្រ​បុរាណ ពណ៌​ក្រហម​តំណាង​ឱ្យ​ភ្លើង គឺ​វិជ្ជមាន ។ អាហារ​ពណ៌​ក្រហមពេល​ចូល​ក្នុង​សរីរាង្គ​នឹង​ទៅដល់​ឈាម និង​បេះដូង ភាគច្រើន​មាន​ឥទ្ធិពល​ប៉ូវ​ឈាម ជំរុញ​ដំណើរការ​ចលនាឈាម​និង​ដំណើរ​ការបញ្ចេញចោល របស់​ក្រពេញ​កូន​កណ្តុរ ។​
​ការស្រាវជ្រាវ​បានបញ្ជាក់​ថា អាហារ​ក្រហម​ជា​ធម្មតា​មាន​លក្ខណៈប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្លាំង ។ ក្នុង​អាហារ​ទាំងនេះ​ផ្ទុក​បណ្តាសារ​ជាតិ​ដូចជា lycopene, អាស៊ី​ត tannic…​។ មាន​ឥទ្ធិពល​ការពារ​កោសិកានិង​ប្រឆាំង​កម្តៅ ។ ពួក​អ្នក​ងាយ​ត្រូវ​គ្រុន​រងា​ គួរបរិភោគ​អាហារ​ប្រភេទ​នេះ​ច្រើន ។ ឧទាហរណ៍ ការ៉ុត​ផ្ទុក beta carotene ច្រើន​និង​បំប្លែង​ទៅជា​វីតាមីន A ក្នុង​សរីរាង្គ ជួយ​ការពារ​រចនាសម្ព័ន្ធ​ស្រទាប់​ស្បែក បង្កើន​សមត្ថភាព​ទប់​ទល់​ជំងឺ​គ្រុន​រងា​ឱ្យ​សរីរាង្គ ។​
​ក្រៅពីនេះ អាហារ​ពណ៌​ប្រហ​មនៅ​ផ្គត់ផ្គង់​យ៉ាង​ច្រើន​នៃ​បរិមាណវីតាមីន សារជាតិ​រ៉ែ អំបិល​ខនិជ និង​បណ្តា​ប្រូតេអ៊ីន​ចាំបាច់​ឱ្យ​សរីរាង្គ ជួយបង្កើន​សមត្ថកិច្ច​សរសៃឈាម​បេះដូង ។​
អាហារពណ៌ លឿង ពេល ចូល ក្នុង សរីរាង្គនឹង បំប្លែង ទៅ ជា សារជាតិ បំប៉ន...
អាហារ​ពណ៌​លឿង​បំប៉ន​ផាល
​ពពួក​អាហារ​ពណ៌​លឿង​ដូចជា ល្ពៅ ពោត ដំឡូង​បារាំង សណ្តែកដី​…​។ ក្នុង​វេជ្ជសាស្ត្រ​បុរាណ លឿង​ជា​ពណ៌​របស់​ដី ។ អាស្រ័យហេតុនេះ អាហារពណ៌​លឿង​ក្រោយ​ពេល​ចូល​ក្នុង​សរីរាង្គ នឹង​បំប្លែង​ទៅ​ជា​សារជាតិ​បំប៉ន ប្រមូលផ្តុំ​សំខាន់​នៅ​តំបន់​ផា​ល ។ អាហារ​ប្រភេទ​នេះ​ផ្គត់ផ្គង់​ពពួក​វីតាមីន សារជាតិ​ខ្លាញ់ ប្រូតេអ៊ីន ចាំបាច់​សម្រាប់​សរីរាង្គ បរិភោគ​ជាប្រចាំ​មានប្រយោជន៍​សម្រាប់​ផាល ។ ក្រៅពីនេះ បរិមាណ​វីតាមីន A និង D ក្នុង​អាហារពណ៌​លឿង​សម្បូរ​គួរសម​វីតាមីន A ជួយ​ការពារ​ផ្លូវ ពោះវៀន ធ្វើឱ្យ​ថយចុះ អប្បបរមា​គ្រោះថ្នាក់​រលាក​ក្រ​ព្រះ​។ វីតាមីន D មាន​ឥទ្ធិពល​ជួយ​ស្រូបយក កាល់ស្យូម​, ហ្វូស​ហ្វ័​រ​ល្អជាង ។ ដោយហេតុនេះ អាហារ​ពណ៌​លឿង​នៅមានឥទ្ធិពល​ជួយ​ឱ្យ​ឆ្អឹងឆ្អែង​រឹងមាំ ។​

អាហារ ពណ៌បៃតង មាន ឥទ្ធិពល បង្កើន សមត្ថកិច្ច ថ្លើម...


អាហារ​ពណ៌​បៃតង​បំប៉ន​ថ្លើម
​នៅ​បណ្តា​ឆ្នាំ​ថ្មីៗ​នេះ អាហារ​ពណ៌​បៃតង​ត្រូវបាន​ទទួល​ការនិយមចូល​ចិត្តច្រើន ។ តាម​វេជ្ជសាស្ត្រ​បុរាណ ពណ៌​បៃតង​(​រួមមាន​ទាំង​ពណ៌​បៃតង ស្លឹក​ឈើ និង​ពណ៌​ផ្ទៃមេឃ​) ងាយ​ចូលទៅក្នុង​ថ្លើម ភាគច្រើន​នៃ​អាហារ​ពណ៌បៃតង​មាន​ឥទ្ធិពល​បង្កើន​សមត្ថកិច្ច​ថ្លើម ជា​ប្រភេទ​សារជាតិ​កម្ចាត់​ជាតិពុល​យ៉ាងល្អ​សម្រាប់​សរីរាង្គ ។ ក្រៅពី​នេះ​អាហារ​ពណ៌​បៃតង​នៅមាន​ឥទ្ធិពល​កែសម្រួល​សមត្ថកិច្ច​រំលា​យ​អាហារ ។ អាហារ​ពណ៌​បៃតង​ផ្ទុក​បរិមាណ​អាស៊ីត ហ្វូ​លិក​យ៉ាងច្រើន ដែល​ជា​ប្រភេទ​សារជាតិ​សំខាន់​សម្រាប់​ដំណើរការបំប្លែង​សារជាតិ​របស់​សរីរាង្គ ជួយ​ការពារ​សុខភាព​ប្រព័ន្ធ​សរសៃប្រសាទ បេះដូង ។ អាហារ​ប្រភេទ​នេះ​ក៏​ជា​ប្រភព​ផ្គត់ផ្គង់​កាល់ស្យូម​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​យុវជនកំពុង​ស្ថិត​ក្នុង​ដំណាក់កាល​រីកចម្រើន​និង​អ្នក​កើត​ជំងឺ​ស្ពោត​ឆ្អឹង ។​

អាហារ ពណ៌ ស ជួយ បំបាត់ ភាព នឿយហត់ និង ស្ដារ សុខភាព...
អាហារ​ពណ៌​ស​បំប៉ន​សួត
​តាម​ពួក​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ ភាគច្រើន​នៃ​អាហារ​ពណ៌​ស ដូចជា​ទឹកដោះគោ អង្ករ ស៊ុត​មាន់ ជួយ​បំបាត់​ភាព​នឿយហត់ និង​មាន​ឥទ្ធិពល​ស្ដារ​សុខភាព​លឿន ។ ក្រៅពីនេះ ពពួក​អាហារ​ពណ៌ស ​នៅ​ស្ថិត​ក្នុង​ប្រភេទ​អាហារ​មាន​លក្ខណៈ​សុវត្ថិភាព​ខ្ពស់​បង្គួរ ។ ព្រោះ បរិមាណ​សារជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប​ជាង​យ៉ាងច្រើន​ប្រៀប​ជាមួយ​ប្រភេទ​សាច់ និង អាហារ​ពណ៌​ក្រហម សមស្រប​បំផុត​សម្រាប់​របៀប​បរិភោគ​វិទ្យាសាស្ត្រ ពិសេស​ចំពោះ​អ្នក​លើសឈាម ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង ឬ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់​។​

បរិភោគ អាហារ ពណ៌ ខ្មៅ ប្រចាំ នឹងមានប្រយោជន៍ សម្រាប់ ក្រលៀន
អាហារ​ពណ៌​ខ្មៅ​បំប៉ន​ក្រលៀន​
​ពពួក​អាហារ​មាន​ពណ៌​ខ្មៅ ត្នោត​ក្រមៅ ឬ​ស្វាយ ត្រូវបាន​បញ្ចូល​ទៅក្នុង​ប្រភេទ​អាហារ​ពណ៌​ខ្មៅ ។ បរិភោគ​អាហារ​ពណ៌​ខ្មៅ​ប្រចាំ​នឹងមានប្រយោជន៍​សម្រាប់​ក្រលៀន។​
​ការស្រាវជ្រាវ​បានចង្អុលបង្ហាញ​ថា អង្ករ​ខ្មៅ ល្ងខ្មៅ សណ្តែកដី ផ្សិត​ត្រចៀកកណ្តុរ សុទ្ធតែ​មាន​តម្លៃ​បំប៉ន​យ៉ាងខ្ពស់ ហើយ​ទន្ទឹម​នោះ​ក៏​ជាឱសថ​ផងដែរ ។ អាហារ​ទាំងនេះ​អាច​បន្ថយ​ការ​ប្រឈម​កើត​ជំងឺ​ពាក់ព័ន្ធ​ដល់សរសៃឈាម​បេះដូង រលាក​បំពង់ខ្យល់ ក្អក ខ្វះ​ឈាម ជ្រុះ​សក់ សក់​ឆាប់​ស្កូវ យ៉ាង​ប្រសិទ្ធភាព ៕
តាមប្រភពពត៌មានសុខភាពភ្នំពេញ









No comments:

Post a Comment

 
© ទំព័រនេះបានរក្សាសិទ្ធិដោយ ទំព័រខ្មែរចម្រុះ
ទំនាក់ទំនង៖ khmerck@gmail.com khmerck@live.com