គេធ្លាប់បានទម្លាក់កំហុសទៅលើកាហ្វេ ថាជាមូលហេតុបង្កជំងឺជាច្រើន ប៉ុន្តែមានការស្រាវជ្រាវមួយចំនួនបានបញ្ជាក់ឱ្យឃើញថា ប្រភេទភេសជ្ជៈនេះពិតជាអាចជួយទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីកថ្លើម ។
The Straits Times ស្រង់ការស្រាវជ្រាវមួយធ្វើឡើងនៅសិង្ហបុរី បង្ហាញថា កាន់តែផឹកកាហ្វេច្រើន នោះគ្រោះថ្នាក់មហារីកថ្លើមកាន់តែថយចុះ។ ប្រសិនមនុស្សម្នាក់ផឹកកាហ្វេចាប់ពី៣កែវឡើងទៅក្នុងមួយថ្ងៃ នោះការ ប្រឈមកើតជំងឺមហារីកថ្លើមទាបជាង ៤៤ភាគរយប្រៀបនឹងអ្នកមិនផឹកកាហ្វេ។
ប៉ុន្តែក៏គួរចាប់អារម្មណ៍ថា គំហើញនេះអនុវត្តតែសម្រាប់ជនជាតិសិង្ហបុរីដើមកំណើតចិន ព្រោះថាផ្តើមចេញពីការស្រាវជ្រាវទូលំទូលាយលើកដំបូងអំពីទំនាក់ទំនងរវាងកាហ្វេនិងមហារីកថ្លើមក្នុងចំណោមជនជាតិចិននៅប្រទេសនេះជាពួកអ្នកងាយកើតជំងឺនេះបំផុត ។
ជាមួយនឹងការចូលរួមរបស់ជនជាតិចិននៅសិង្ហបុរី៦៣.០០០នាក់មាន វ័យពី៤៥-៧៤ឆ្នាំ ការស្រាវជ្រាវចាប់ផ្តើមអនុវត្តពីឆ្នាំ១៩៩៣ដោយផ្នែករោគរាតត្បាត និងសុខភាពសាធារណៈ នៅសាលាវេជ្ជសាស្ត្រ Yong Loo Lin ចំណុះមហាវិទ្យាល័យជាតិសិង្ហបុរី សហការជាមួយពួកអ្នកស្រាវជ្រាវជនជាតិអាមេរិក ។ ការស្រាវជ្រាវនេះបំពេញបន្ថែមនូវភស្តុតាងដើម្បីបដិសេធ ចោលទស្សនៈដែលគង់វង្សជាយូរមកហើយ ដោយចាត់ទុកថា កាហ្វេមានគ្រោះថ្នាក់សម្រាប់សុខភាព ។
នៅដើមឆ្នាំនេះ ពួកអ្នកស្រាវជ្រាវមួយក្រុមផ្សេងទៀតក៏មានរបាយ ការណ៍ក្រោយពេលស្រាវជ្រាវអ្នកផឹកកាហ្វេ ៣.០០០នាក់នៅសិង្ហបុរីថា ប្រភេទភេសជ្ជៈនេះពុំបានផ្តល់ផលអាក្រក់អ្វីឡើយ ។ តាមរយៈការស្រាវជ្រាវ ពួកជំនាញការរកឃើញថា លក្ខណៈការពារថ្លើមរបស់កាហ្វេមាន ពីប្រេងពីរក្នុងចំណោមប្រភេទប្រេងត្រូវបានរកឃើញក្នុងគ្រាប់កាហ្វេ គឺ Cafestol និង Kahweol។ វាមានវត្តមានក្នុងកាហ្វេ ទោះបីនេះជាកាហ្វេឆុងច្រោះ កាហ្វេវាយឱ្យពពុះ ឬកាហ្វេរលាយ 3 in 1មួយកញ្ចប់ ។ បញ្ហាបរិមាណប្រេង នេះតិចឬច្រើនចំណុះទៅលើរបៀបឆុងកាហ្វេ ព្រោះវិធីឆុងកាហ្វេមួយចំនួន អាចកម្ចាត់ចោលCafestol និង Kahweol ។ ដូចជាឆុងពីម៉ាស៊ីនឆុងកាហ្វេប្រើប្រាស់ប្រដាប់ចម្រោះក្រដាសដើម្បីច្រោះកាកនេះកែវកាហ្វេផ្ទុកប្រេងពីរប្រភេទនេះមិនជាច្រើនប៉ុន្មាន អាចវាត្រូវស្រូប យកដោយក្រដាស ។ កាហ្វេលីងខ្មៅតែងត្រូវបានលាយឆុងសាមញដោយវិធីដាំពុះកាហ្វេម្សៅក្នុងថង់ក្រណាត់ស្តើងមួយ ហើយវិធីនេះហាក់ដូចជា រក្សាបានប្រេងស្រដៀងគ្នានេះដែរចំពោះវិធីឆុងកាហ្វេមិនច្រោះផ្សេងដូចជាកាហ្វេជនជាតិតួកគី ។
សាស្ត្រាចារ្យ Koh Woon Puay អ្នកបានចូលរួមក្នុងការស្រាវជ្រាវនេះឱ្យ ដឹងថា កាហ្វេផ្តល់ពិន្ទុខ្ពស់ជាងប្រៀបនឹងតែ ក្នុងការបង្ការប្រឆាំងមហារីកថ្លើម។ ក្រុមរបស់អ្នកស្រីក៏បានស្រាវជ្រាវឥទ្ធិពលរបស់ការផឹកតែបៃតង បានបង្ហាញថា ពុំមានឥទ្ធិពលបង្ការប្រឆាំងតបជំងឺនេះ ។
តាមនិន្នន័យពីស្ថាប័នចុះបញ្ជីមហារីករបស់សិង្ហបុរី មហារីកថ្លើមជា ជំងឺទូទៅទី៤ក្នុងចំណោមបុរសប្រទេសនេះ ។ ពីឆ្នាំ២០០៤-២០០៨ មាន ១.៧៥៨ ករណីត្រូវបានវិនិច្ឆ័យ ។ ជំងឺនេះក៏ជាប្រភេទមហារីកបង្កការបាត់បង់ ជីវិតមនុស្សទី៣នៅទីនេះដណ្តើម១៦,២ ភាគរយក្នុងចំណោមជនរងគ្រោះ ស្លាប់ដោយមហារីកទាំងអស់ ។ តួលេខ នៅថ្ងៃ១កុម្ភៈពីស្ថាប័នចុះបញ្ជីមហារីក ថ្លើមសិង្ហបុរីតាមដានអ្នកជំងឺប្រមាណ ២.៣០០នាក់ មាន៨នាក់ក្នុងចំណោម អ្នកជំងឺ១០នាក់ជាបុរស សំខាន់ជាជនជាតិចិន។ ១/៣នៃចំនួនអ្នកជំងឺមាន អាយុពី៦១ឆ្នាំ ។
វេជ្ជបណ្ឌិត Desmond Wai នៅមជ្ឈមណ្ឌលជំងឺថ្លើមនិងផ្សាំភ្ជាប់ថ្លើមទ្វីបអាស៊ីឱ្យដឹងថា ការស្រាវជ្រាវនេះនឹងរម្ងាប់អារម្មណ៍អ្នកជំងឺដែលមានគំនិត ថានឹងបោះបង់ចោលទម្លាប់ផឹកកាហ្វេ ព្រោះខ្លាចគ្រោះថ្នាក់ដល់ថ្លើម ។ វេជ្ជបណ្ឌិតជំនាញផ្នែកថ្លើម ប្រមាត់និងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារនេះឱ្យដឹងថា មនុស្សជាច្រើនមិនអាចជឿថា ទម្លាប់ ចាយប្រាក់តិចនិងងាយស្រួលនេះអាច ការពារពួកគេចៀសផុតពីមហារីកថ្លើម ។ លោកចាត់ទុកថា គំហើញទាំង នេះមានលទ្ធភាពផ្លាស់ប្តូរវិធីប្រាស្រ័យ ដែលវេជ្ជបណ្ឌិតមួយចំនួនបានធ្វើ ។ ព្រោះថា មនុស្សជាច្រើនមាននិន្នាការប្រមូលផ្តុំទៅក្នុងការគ្រប់គ្រងប្រភេទ វីរុសបង្កមហារីកថ្លើម ដូចជាវីរុសរលាកថ្លើម B ដោយមិនដឹងច្បាស់ថា វិធីសាស្ត្រផ្សេងអាចជួយទប់ស្កាត់មហារីកថ្លើម ឧទាហរណ៍ដូចជាផឹកកាហ្វេ ។ ប៉ុន្តែវេជ្ជបណ្ឌិតWai ឱ្យដឹងថា ភាពត្រឹមត្រូវតាមការកំណត់ជារឿងសំខាន់ណាស់ ។ ការប្រើប្រាស់ Caffein ហួសកម្រិតអាចរំញោចសកម្មភាពចង្វាក់ លោតរបស់បេះដូង ដេកមិនលក់ ឈឺក្បាល ឬអាចធ្វើឱ្យភ័យស្លន់ស្លោ ។ លោកសំណូមមពរមិនឱ្យផឹកលើស៣ កែវក្នុងមួយថ្ងៃ ។
ពួកអ្នកស្រាវជ្រាវក៏បានពិនិត្យមើលការផឹកកាហ្វេអាចបង្ការប្រឆាំង មហារីកពោះវៀន -ប្រភេទមហារីកជួរមុខនៅសិង្ហបុរីបានឬអត់ ? លទ្ធផល បង្ហាញថា កាហ្វេអាចធ្វើឱ្យថយចុះគ្រោះថ្នាក់មហារីកពោះវៀន ប៉ុន្តែតែក្នុង ចំណោមអ្នកជក់បារីប៉ុណ្ណោះ ។
ឆ្នាំ២០០៨ គេក៏រកឃើញថា ផឹកកាហ្វេ៤កែវឡើងទៅក្នុងមួយថ្ងៃអាចបន្ថយដល់៣០ភាគរយគ្រោះថ្នាក់កើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម ៕ សុខភាពភ្នំពេញ
No comments:
Post a Comment